Vad är delgivning?
Delgivning kan låta komplext -> låt oss bryta ner det!
Delgivning är ett juridiskt begrepp som kanske verkar krångligt, men det är det inte. Låt oss förklara!
Delgivning innebär att ett dokument, en dom eller ett beslut överlämnas till en person på ett dokumenterat sätt. Detta är viktigt för att säkerställa att personen har fått informationen och kan agera på den. Det är viktigt att förstå att en delgivning aldrig innebär att man accepterar innehållet i handlingen, det innebär endast att man har mottagit den. Det finns sju olika typer av delgivning i Sveriges lag.
Olika typer av delgivning:
- Vanlig delgivning: Handlingarna skickas eller lämnas direkt till personen och mottagaren måste bekräfta att handlingen har tagits emot. Detta kan ske via post, e-post, SMS eller personligen. Men bara myndigheter får skicka elektroniskt.
- Muntlig delgivning: Innehållet i handlingen som ska delges läses upp för delgivningsmottagaren. Vanligen skickas eller lämnas handlingen därefter till mottagaren. Bara myndigheter får använda denna delgivningsform.
- Förenklad delgivning: Myndigheten skickar först handlingen och nästa arbetsdag ett kontrollmeddelande. Ingen bekräftelse från mottagaren behövs. Bara myndigheter får använda denna delgivningsform.
- Särskild delgivning med juridisk person: Används när förnenklad eller vanlig delgivning misslyckats. Handlingen skickas till en juridisk person och nästa dag ett kontrollmeddelande. Delgivning anses ha skett två veckor efter att handlingen skickats. Bara myndigheter får använda denna delgivningsform.
- Stämningsmannadelgivning: Stämningsmannadelgivning sker genom att en person med behörighet att utföra en sådan delgivning lämnar en handling eller ett meddelande till delgivningsmottagaren. Myndigheter, privatpersoner och juridiska personer använder ibland denna typ när de inte lyckats med andra delgivningstyper. Denna metod används också vid exempelvis uppsägningar av hyresavtal eller expressärenden där viktiga beslut behöver delges fort. I denna typ kan delgivning ske på många olika sätt vilket underlättar processen.
- Kungörelsedelgivning: Handlingarna kungörs offentligt, exempelvis på officiell anslagstavla hos kommunen eller via Inrikes Post och Tidningar. Delgivning anses ha skett när två veckor har förflutit från beslutet om kungörelsedelgivning.
- Tillgänglighetsdelgivning: Används vid brott som kan avgöras snabbt. Den tilltalade delges stämning och andra handlingar genom att de hålls tillgängliga vid tingsrätten från en bestämd tidpunkt.
Varför behövs delgivning?
Delgivning är en avgörande del av många juridiska processer eftersom det säkerställer att alla parter är informerade och kan agera utifrån den information de har fått. Utan korrekt delgivning kan rättsprocesser inte fortsätta på ett rättssäkert sätt.
En annan viktig aspekt av delgivning är att det ger en juridisk bekräftelse på mottagning. Detta är större och säkrare än att bara skicka ett bud eller ett vanligt brev. Delgivning innebär att det finns dokumentation som bekräftar att mottagaren har fått handlingen, vilket är avgörande för att undvika framtida tvister om huruvida informationen har nått fram eller inte.
Ibland kan delgivare behöva registerforska och utföra detektivarbete när en person är svår att hitta. Detta är också en av anledningarna till att delgivning behövs i rättssamhället – mottagaren kanske förösker undvika ett juridiskt beslut eller har hamnat på sjukhus. I dessa fall är det viktigt att personen hittas så inga missförstånd leder får allvarliga konsekvenser.
Varför finns auktoriserade delgivningsföretag?
Vi kompletterar de tjänster som myndigheterna erbjuder. Medan myndigheter främst fokuserar på sina egna ärenden, finns ett stort behov av effektiva delgivningstjänster inom näringslivet och andra sektorer.
Även om vem som helst kan ansöka om delgivningsassistans hos Länsstyrelsen, tillkommer en avgift oavsett om de väljer att gå vidare med ärendet eller inte, och processen kan dessutom dra ut på tiden. För företag och andra som behöver snabb hantering kan detta vara problematiskt.
Många större företag har dessutom behov som myndigheterna inte kan tillgodose. Auktoriserade delgivningsföretagen har kapacitet att hantera dessa stora volymer. Många myndigheter har heller inte egna delgivare, varpå de själva anlitar delgivningsföretag efter en offentlig upphandling.
Vi kan även erbjuda specialiserade tjänster, som bland annat fastighets– och expressdelgivning, vilket är avgörande i situationer där tid är en kritisk faktor. Vår expertis omfattar delgivning av en mängd olika handlingar, även de som inte kräver lagstadgad delgivning, vilket ofta efterfrågas av kund i syfte att påskynda processer eller säkerställa robusta mottagandebevis.
Vill du läsa mer om delgivning?
Nästa gång du hör ordet ”delgivning”, tänk på det som en formell leverans av viktig information – du får vetskap om juridiska handlingar, utan att du behöver ta ställning till det som sägs.
Enligt svensk lag definieras delgivning som:
2 § Delgivning innebär att en handling skickas eller lämnas till den eller de personer som har behörighet att ta emot delgivningen eller att något av de andra förfaranden som anges i denna lag används.
Delgivningslag (2010:1932)
För mer information om de olika delgivningstyperna kan du läsa på Sveriges Domstolar. Du kan även läsa om specifika begrepp och situationer på vår sida om delgivning.
Och om du behöver hjälp med bl.a. stämningsmannadelgivning, vet du att du kan vända dig till oss för en pålitlig och professionell tjänst.
Delge inom 24h?
I denna tjänst accepterar och hanterar vi brådskande ärenden. Tjänsten är tillgänglig alla dagar på året.